Staat de vakantie voor de deur. Heerlijk genieten van de zon, de buitenlucht en lekker uit eten.
Ga jij dit jaar naar een tropisch of subtropisch vakantieoord? Tot wel 30% van de toeristen krijgt te maken met klachten rondom de stoelgang. In de meeste gevallen blijft het vrij onschuldig, maar het kan je vakantieplezier wel behoorlijk beïnvloeden.
Diarree
Diarree wordt meestal veroorzaakt door micro-organismen in besmet of onvoldoende verhit voedsel of vervuild drinkwater. Deze bacteriën, virussen of parasieten kunnen vervelende klachten veroorzaken. De klimaatverandering en de stress van het reizen verstoren ook vaak de darmflora. En van een tekenbeet of muggensteek kan je ook erg ziek worden.
Als je naar de (sub)tropen gaat, heb je de meeste kans op ongemakken met de stoelgang. Hoe koeler het klimaat en hoe welvarender het land, hoe beter de hygiëne en des te kleiner de kans op voedselbederf of besmetting.
Reizigersdiarree duurt vaak niet langer dan 3 tot 5 dagen en is meestal onschuldig. Het is belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen om uitdroging te voorkomen. Een mix van mineralen en glucose kan er voor zorgen dat je lichaam vocht beter vasthoudt.
Tips
Let in (sub)tropische landen op rauwkost en fruit. Probeer zoveel mogelijk ijsblokjes, kraanwater en vers geperst sap te mijden. Drink bij voorkeur water uit flessen of dranken op basis van gekookt water. Het beste is om verse groenten en fruit te kopen en zelf met schoon water te wassen.
Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van probiotica kan helpen om de stoelgang tijdens het reizen normaal te houden. Door het innemen van deze goede bacteriën wordt de weerstand van je darm ondersteund. Je kan een week voor vertrek starten met een krachtig probioticum die meerdere bacteriesoorten en stammen bevat. Indien je onderweg toch een antibiotica kuur nodig hebt, is het verstandig om bij thuiskomst een probioticakuur in te zetten om de darmflora te beschermen en ondersteunen.
Ben je door een teek of mug gestoken, verwijder de teek dan zo snel mogelijk en houdt het gebied goed in de gaten. Teken en muggen kunnen vervelende ziekten verspreiden zoals de ziekte van Lyme. Slechts in 25% van de beten, is een rode kenmerkende kring zichtbaar die op de ziekte van Lyme kan duiden. Daarom is het verstandig extra alert te zijn op gezondheidsklachten na elke beet.
Heb je na je vakantie toch onverhoopt iets meegenomen van je vakantieadres waar je last van houdt? Neem dan contact op om hier mee aan de slag te gaan.
0 Reacties