Een groot deel van de bevolking lijdt tegenwoordig aan een magnesiumtekort, vaak zonder dit te beseffen. Hoe ontstaat dit eigenlijk en hoe kun je dit herkennen?
Magnesium is een mineraal, net als bijvoorbeeld ijzer, zink, chroom en calcium en het valt onder de minerale zouten. Het is een mineraal dat je lichaam niet zelf kan aanmaken en dat we dus uit onze voeding moeten opnemen. Magnesium is essentieel voor het functioneren van honderden verschillende enzymen in je lichaam. Het gaat daarbij vooral om enzymen die energie produceren, transporteren, opslaan en gebruiken. Magnesium zorgt er dus onder andere voor dat (voedings)stoffen in je lichaam kunnen worden omgezet in energie.
Magnesium is daarbij ook heel belangrijk voor het goed functioneren én laten ontspannen van je spieren en zenuwen, want het zorgt voor de overdracht van de elektrische signalen (zenuwprikkels) die door de kilometerslange zenuwen in je lichaam moeten reizen. Magnesium helpt ook mee bij de aanmaak van hormonen en kan daardoor bijdragen aan een betere hormoonbalans.
Langdurige, lichte tekortkomingen van magnesium kunnen tientallen jaren onopgemerkt blijven, terwijl je fysiologische systemen verstoord raken, cellen beschadigen en uiteindelijk kunnen leiden tot degeneratieve aandoeningen.
Oorzaken magnesiumtekort
Er zijn verschillende redenen waardoor je een laag magnesium niveau in je lichaam kunt hebben. Je kunt hierbij denken aan:
– Onvoldoende inname magnesiumrijke voeding
– Stress
– Erfelijkheid
– Geraffineerde, verarmde voeding
– Suiker, koffie, frisdranken als cola en geur-, kleur en smaakstoffen (o.a. MSG)
– Slechte darmwerking waardoor magnesiumopname is verminderd
– Vitamine-D-tekort: vitamine D is nodig voor opname van magnesium
– Medicatie als antibiotica en maagzuurremmers
Er gaat ook veel magnesium verloren tijdens de voedselverwerking. De hoeveelheid mineralen in voeding is ook veel lager in vergelijking met 50 tot 100 jaar geleden als gevolg van de daling van de kwaliteit van onze bodem.
Klachten
Niet voor niets wordt magnesium vaak het antistress mineraal genoemd. Stress en suikers roven mineralen, waaronder magnesium, uit je lichaam. Inname van voldoende magnesium geeft rust, betere slaap en minder stressgevoelens. Een hoger magnesiumgehalte geeft een verlaagd risico op chronische ziekten.
Als er sprake is van een magnesium tekort in je lichaam kan zich dat op verschillende manieren uitten. Je kunt denken aan:
- Fysieke en mentale moeheid
- Spierkrampen (o.a. kuitkramp)
- Hoofdpijn, migraine
- Gespannen spieren zoals spanning bovenrug, nek en schouders
- Zenuwtrekking onder de ogen
- Zenuwachtig, gespannen, angstgevoelens
- Neerslachtigheid, depressie
- Verminderd energieniveau, vermoeidheid.
Wat kun je zelf doen?
Als je bovenstaande klachten herkent, zou dit kunnen duiden op een tekort aan magnesium. Je kunt zelf je voedingspatroon goed onder de loep nemen en magnesiumrijke voedingsmiddelen toevoegen.
Extra magnesium vind je onder andere in voedingsmiddelen als:
- Pure chocolade (min. 80%)
- Groene bladgroenten
- Noten en zaden
- Peulvruchten (bijv. linzen)
- Volkorengranen
- Algen
Vaak is het gebruik van bovenstaande voedingsmiddelen onvoldoende om een (groot) magnesiumtekort aan te vullen. Je kunt je voeding in dat geval aanvullen met een goed opneembaar magnesiumpreparaat.
Magnesium is verkrijgbaar is verschillende verbindingen zoals magnesiumoxide en de organische verbindingen magnesiumcitraat, magnesiumbisglycinaat. Organische verbindingen zijn vaak beter opneembaar door je maag- darmstelsel. Dit verschilt echter enorm per individu en het is maatwerk om de juiste vorm te vinden.
Wil jij weten of een magnesiumtekort een rol speelt in jouw gezondheid? Wil jij weten welk magnesiumpreparaat waardevol is voor jouw lichaam? Wil jij inzicht krijgen in andere factoren die van invloed zijn op je welzijn en gezondheid?
Neem contact op voor een kennismaking.
0 Reacties